Cel mai mare si valoros monument al orasului Busteni, unic in tara, este Crucea Eroilor Neamului cazuti pe campurile de lupta pentru intregirea neamului.
Crucea Eroilor Neamului
A fost construita intre anii 1926-1927 prin grija Majestatii Sale Regina Maria si amplasata pe saua muntelui Caraiman, la cota 2291 m.
Crucea este executata din profile de otel, asezata pe un soclu din beton armat, iar in interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial dinamul generator de energie electrica care alimenta cele 300 de becuri a 500 W fiecare.
Dimensiunile monumentului sunt impresionante avand inaltimea de 48 m si latimea de 14 m.
In anul 2005 Monumentul a fost racordat la energia electrica a orasului, iar in noptile cand cerul este senin, privitorului i se ofera o imagine feerica prin aparitia unei cruci imense inconjurata de numeroase stele de pe bolta cereasca.
Monumentul “Ultima Grenada“
Monumentul situat intre Biserica Domneasca si statia CFR, a fost ridicat in anul 1928 prin grija patronului Fabricii de Hartie Otto Schiel. Statuia a fost dedicata eroului
Caporal Vasile Musat, cazut in primul razboi mondial. Este opera sculptorului Dumitru Barlad si reprezinta pe caporal aruncand grenada in tabara dusmana cu mana dreapta ce-i mai ramesese teafara.
Caporalul Musat s-a nascut in anul 1890 in comuna Domnesti – Arges. A facut parte din batalionul unu al regimentului doi graniceri, care avea sarcina pazirii granitei in sectorul muntelui Susai intre Predeal si Valea Prahovei.
A luptat in jurul Brasovului si in defileul Oltului la Caineni. A fost ranit in lupte de mai multe ori, dar, stapanit de un nobil sentiment patriotic, a refuzat sa plece in spatele frontului.
Transferat la o unitate in Muntii Vrancei, a fost ranit la bratul stang, continuand sa participe la batalii si sa arunce grenade cu bratul sanatos.
A murit eroic in luptele de la Oituz, La inaugurarea monumentului in data de 9 septembrie 1928, a luat parte insasi M.S. Regina Maria, insotita de intreaga sa suita regala.
Castelul Cantacuzino
Castelul Cantacuzino Bușteni este situat în cartierul Zamora din Bușteni, pe strada cu același nume. Clădirea castelului, ale cărei lucrări de construcție s-au finalizat în 1911, a fost realizată de arhitectul Grigore Cerchez la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis nababul
Clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Ea adăpostește astăzi un muzeu.
Capela castelului
Ansamblul castelului este format din 4 corpuri. Pavilionul central are o suprafață la sol de 1.200,30 m2 și 3.148,02 m2 în total (demisol, parter și etaj) și este construit dintr-o
fundație de beton, pereți de piatră cioplită și acoperiș din țiglă. Pavilion de serviciu are parter și etaj, pentru o suprafață totală de 403,80 m2.
Vila administrativă are un singur nivel, de 114,41 m2. Al patrulea corp îl reprezintă capela.
În pavilionul central se găsește o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor înrudite prin alianță cu familia Cantacuzino, precum și portrete ale membrilor familiei din ramura munteană.
Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatră sau fier forjat, șeminee cu piatră albă și ornamente din mozaic.
Biserica Domneasca
Zidita din piatra de cariera, este o copie redusa a Manastirii Horezu, prin arhitectura, dotarile interioare si vechimea sa, intrand in randul monumentelor remarcabile ale orasului.
Este o biserica ortodoxa , construita in anul 1889. Ctitorie a regelui Carol I si a reginei Elisabeta, pictati in marime naturala in pronaos.
In forma de cruce cu doua turle de forme diferie, a fost ridicata de constructori italieni condusi de Pietro Dreossi.
Mobilierul este din stejar masiv, iar catapeteasma, considerata a fi cea mai frumoasa din Romania, a fost lucrata la Viena.Icoanele originale pastrate, sunt pictate de Gheorghe Tatarascu si ucenicii sai.
Pictura originala din altar are acelasi autor ca si la Manastirea Sinaia – Agnes Exner.
Muzeul CEZAR PETRESCU
Pe strada Tudor Vladimirescu numarul 1, intalnim o vila cu un aspect deosebit: este vila in care a locuit din 1937 pana in 1961, scriitorul Cezar Petrescu, autorul unor carti de mare valoare din literatura noastra, ca: Intunecare, Apostol, Romanul lui Eminescu, Fram Ursul Polar, etc.
Muzeul contine biblioteca personala a scriitorului ( 1034 volume din care 3/4 in limba franceza ). In hol pot fi admirate trei sculpturi semnate Oscar Han, iar pe pereti sunt expuse cateva lucrari ale pictorilor Jiquidi, H.Dumitru, Iser si G. Loewenti.
Muzeul este o sectie a MUZEULUI JUDETEAN DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE PLOIESTI.
Program de vizitare : MARTI – DUMINICA : 09:00 – 17:00. Telefon / Fax : 0244 – 321080
MANASTIREA CARAIMAN
Parintele Gherontie Puiu si Minunile Maicii Domnului
La Busteni, pe Valea Prahovei, in marginea padurilor de sub Caraiman, traieste un pustic al carui renume a depasit de mult granitele de piatra ale Bucegilor.
Este calugar si preot si, dupa cum singur marturiseste pana la aceasta venerabila varsta cati numara in prezent, i-a murit moartea de trei ori.
Intr-o poiana de la poalele Caraimanului, el a inceput construirea unei manastiri de calugari si a unei biserici.
Mai are putin si isi va desavarsi misiunea pentru care a fost ales…..
Manastirea cu un singur calugar
Dincolo de ” Jepi – un parau repede curgator pe sub coasta Bucegilor – se afla un plai domol numit Palanca, inconjurat de brazi seculari.
Cateva lespezi vechi de piatra brazdeaza poteca ingusta ce serpuieste prin padure, pana la o poiana invelita in iarba, de un verde stralucitor.
Pelerinii descopera o gura de rai, in mijlocul careia se afla un brad retezat de furtuna, ce are forma neobisnuita a unui policandru urias. In varful sau este asezata o cruce alba, ce se aprinde la lasarea serii.
Pe ramura din partea de rasarit a arborelui sunt prinse, in cateva copci, clopotul si toaca acestei manastiri in aer liber.
Marginile poienii sunt imprejmuite cu pari de lemn si sarma. Locul portii mari este strajuit de doi busteni verticali, ciopliti cu migala.
De jur-imprejurul bradului retezat, cuprinzandu-l ca intr-o imbratisare, este construit un ” aghiazmatar “, un fel de capela din lemn, de forma circulara, unde se tin slujbe si unde credinciosii veniti aici din toata tara aprind lumanari si se roaga la icoana Maicii Domnului.
Deasupra, pe varful Caraimanului, vegheaza crucea inaltata pe munte, la care se inchina toti pelerinii, inainte de a pasi in cuprinsul asezamantului.
O vreme randuielile manastiresti s-au savarsit in Aghiazmatarul construit in jurul bradului cu sase brate dar era necesara o biserica. Intr-un timp destul de scurt s-a procedat la construirea unei biserici din lemn de dimensiuni mici care sa fie Paraclisul manastiriii si in care sa se savarseasca cele Sapte Laude si Sfanta Liturghie.
In toamna anului 2001 s-a terminat construirea Paraclisului cu Hramul ACOPARAMANTUL MAICII DOMNULUI si a unei cladiri care sa tina loc de Staretie. In ziua de duminica 21 octombrie 2001 s-a savarsit slujba de sfintire a Parclisului.
Prea Sfintitul Sebastian Ilfoveanu, vicar al sfintei arhiepiscopii a Bucurestilor, insotit de preot consilier Aurel Nicolae si de P.C. Protoereu de Campina Costica Dumitru si de un numeros sobor de preoti a savarsit slujba de sfintire si Sfanta Liturghie, fiind prezenti peste 5000 de credinciosi veniti din apropiere sau din diferite colturi de tara.
Dupa slujba de sfintire s-a savarsit si slujba de punere a pietrei de temelie la Biserica cea Mare cu Hramul Inaltarea Sfintei Cruci.In prima faza s-a procedat la turnarea fundatiilor si a subsolului bisericii, lucrare finalizata pana in toamna anului 2002. In anul 2003 cum a venit vremea calda lucrarile au continuat cu ridicarea zidurilor, turnarea stalpilor si a centurilor, turnarea cupolei si confectionarea turlelor din armaturi de fier precum si confectionarea acoperisului bisericii.
Prima zapada a iernii 2003 a gasit biserica cea mare acoperita cu tabla de cupru.
In anul 2004 s-a construit clopotnita – o lucrare foarte frumoasa dar si foarte pretentioasa in executie care v-a oferi posibilitatea celor 6 clopote ce vor fi instalate in ea sa vesteasca pe toata Valea Bustenilor si Zamorei momentele de rugaciune de la manastire. In anul 2005 au prins contur trapezele si chiliile manastirii.
MONUMENTE NATURALE – BABELE SI SFINXUL
Sunt forme de ciuperci sau blocuri stancoase proeminente situate la extremitatea nord – vestica a judetului.
Patru stanci sunt situate in apropierea cabanei Babele in ordine de la nord la sud: Baba Mare ( altitudine 2292 m); Sfinxul – forma antropomorfa cu infatisarea unui cap de om; Patru Babe in vecinatatea vestica a cabanei; Baba de pe Cocora ( 2150 m altitudine );
Celelalte Babe sunt izolate:
Masa Ciobanului, intre Varful cu Dor si un varf secundar de la vest, la altitudinea de 1950 m; Baba din Vanturis, mai la sud, in apropierea varfului Vanturis ( 1942 m).
S-au format prin dezagregari datorate alternantei inghet – dezghet combinate cu actiunea apei prin siroire si cu actiunea puternica a vantului.
SALAVAMONT BUSTENI
Zona de interventie a salvamontistilor din Busteni, acopera tot Abruptul Prahovean si o parte a Platoului Bucegi, de la cabana Piatra Arsa (spre sud), pina la cabana Omu si creasta Bucsoiului(la Nord).
De partea cealalta a Vaii Prahovei, unde se afla Muntii Baiului, zona de activitate se incadreaza intre Valea Zamorii si Valea Marului.
O suprafata totala de peste 5 mii de hectare, mare parte fiind inclusa in Parcul Natural Bucegi.
Activitatea de salvare cuprinde patrulare preventiva, asigurarea permanentei la punctele si refugiile Salvamont, cautarea persoanei disparute, acordarea primului ajutor medical in caz de accidentare si transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitara.
TRASEE TURISTICE
BUSTENI – VARFUL OMU ( ~ 7 ore pe Drumul Fanului )
BUSTENI – CABANA PIATRA ARSA ( ~ 4 ore prin VALEA JEPILOR MARI)
BUSTENI – BABELE – PESTERA ( ~ 6 ore prin VALEA JEPILOR MICI )
BUSTENI – VARFUL OMU ( ~ 6 ore prin VALEA CERBULUI )
BUSTENI – Cabana DIHAM ( ~ 3 ore )
BUSTENI – PICHETUL ROSU – CABANA MALAIESTI( ~ 6 ore )
BUSTENI – CASCADA URLATOAREI ( ~ 1 ora )
POIANA TAPULUI – CASCADA URLATOAREI ( ~ 1 ora )
BABELE – CRUCEA EROILOR ( ~ 2 ore )
CRUCEA EROILOR – CEARDAC ( 2 ore )
CEARDAC – VARFUL OMU ( 2 ore )
BUSTENI – BUCSOIU – VARFUL OMU ( 6 ore )
BUSTENI – GURA DIHAM – CABANA POIANA IZVOARELOR ( 3 ore )
POIANA STANEI – PIATRA ARSA ( 3 ore )
HOTEL SILVA, PARTIA KALINDERU – CABANA GURA DIHAM ( 2 ore )
POIANA TAPULUI – POIANA STANEI ( 2 ore )
CABANA CARAIMAN – CRUCEA EROILOR